Juurakkovehka

Juurakkovehka

Juurakkovehka eli alokasia tunnetaan kasvimaailmassa nimellä Alocasia x amazonica — tai siis kuvassa oleva juurakkovehka on amazonica, mutta juurakkovehkoja on toki monenlaisia. Niiden kaikkien hoito-ohjeet ovat samantapaisia ja kuitenkin vaihtelevat suuresti: joidenkin mielestä juurakkovehka on lähes mahdoton kasvi, joka vaatii magiaa menestyäkseen, kun taas jotkut pitävät sitä todella helppona. Vajaan vuoden kokemuksella lukeudun onnekkaisiin jälkimmäisiin. 🙂

Kotonani juurakkovehka on kaiuttimen – Snell Type E/III – päällä itäikkunalla. Näin kesäisin se saa runsaasti aamuaurinkoa, mutta tämän mahtavan toukokuun aikana olen pitänyt sälekaihtimia raollaan, jotta liiallinen auringonvalo ei polttaisi uusia lehtiä – joita vaikuttaisikin ilmaantuvan viikottain, kuten monet muut ovatkin tästä kasvista raportoineet. Vaikka kasvi on vahvalehtinen, lapset ovat aina lapsia. Kokeilemista ja oppimista tämä aina on.

Valo
Juurakkovehka pitää monen muun kasvin lailla epäsuorasta auringovalosta. Suora paahde voi vahingoittaa sen kauniita ja persoonallisia lehtiä.

Lämpötila
Juurakkovehka viihtyy tavallisen suomalaisen kodin lämpötilassa. Kesällä se voi tuottaa uuden lehden viikottain, ja uudet lehdet voivat olla jopa isompia kuin aiemmat. Talvella kasvi lepää. Alle 15 asteen lämpötilassa kasvi on hätää kärsimässä ja voi pudottaa lehtensä. Vältä vetoa ja lämpöpattereita.

Ruukun koko
Juurakkovehka pitää pienestä ruukusta. Vaihda isompaan keväällä, jos juuret eivät enää kunnolla mahdu nykyiseen ruukkuun.

Kasvualusta
Hyvin hengittävä ja vettä läpäisevä kukkamulta kelpaa juurakkovehkalle.

Kastelu
Anna pintamullan kuivahtaa, mutta pidä multa kuitenkin suhteellisen kosteana. Talvella kastelua tulee vähentää.

Kosteus
Kasvi pitää kosteudesta. Kosteuden lisäämiseen kuivissa suomalaiskodeissa on keinonsa. Höyrystin on yksi sellainen, ja kivillä ja vedellä täytetty alulautanen on toinen. Toisten kasvien läheisyys myös nostaa kosteusprosenttia siinä mikroilmastossa.

Lannoitus
Lannoita juurakkovehkaa puolikkaalla annoksella parin viikon välein loppukeväästä alkusyksyyn. Älä lannoita talvella.
Liiallinen määrä lannoitetta lisää suolojen määrää mullassa, mikä voi niin sanotusti polttaa lehtiä.

Kukkiminen
Kukinnot ovat mahdollisia kotioloissa ja muistuttavat viirivehkan kukintoja, mutta ne ovat varsin pieniä.

Siistiminen
Juurakkovehkaa ei sinänsä tarvitse siistiä, koska se on voimakas ja kaunis kasvi, mutta jos lehdissä alkaa näkyä keltaista, ruskeaa tai mustaa, on syytä leikata ne pois ripeästi, sillä ne voivat kertoa sienitaudista.

Lisääminen
Juurakkovehka voidaan jakaa juurikasvusta.

Myrkyllisyys
Juurakkovehka on liukenemattomien suolaoksalaattien vuoksi myrkyllinen, joten se kannattaa pitää kaukana lapsista ja muista lemmikeistä.

Jos sinulla on mitään kerrottavaa omasta juurakkovehkastasi tai kasvista yleisesti, kirjoita toki kommentti. 🙂

Samanlaista luettavaa:

Vastaa

Your email address will not be published.