Juurakkovehka

Juurakkovehka

Juurakkovehka eli alokasia tunnetaan kasvimaailmassa nimellä Alocasia x amazonica — tai siis kuvassa oleva juurakkovehka on amazonica, mutta juurakkovehkoja on toki monenlaisia. Niiden kaikkien hoito-ohjeet ovat samantapaisia ja kuitenkin vaihtelevat suuresti: joidenkin mielestä juurakkovehka on lähes mahdoton kasvi, joka vaatii magiaa menestyäkseen, kun taas jotkut pitävät sitä todella helppona. Vajaan vuoden kokemuksella lukeudun onnekkaisiin jälkimmäisiin. 🙂

Kotonani juurakkovehka on kaiuttimen – Snell Type E/III – päällä itäikkunalla. Näin kesäisin se saa runsaasti aamuaurinkoa, mutta tämän mahtavan toukokuun aikana olen pitänyt sälekaihtimia raollaan, jotta liiallinen auringonvalo ei polttaisi uusia lehtiä – joita vaikuttaisikin ilmaantuvan viikottain, kuten monet muut ovatkin tästä kasvista raportoineet. Vaikka kasvi on vahvalehtinen, lapset ovat aina lapsia. Kokeilemista ja oppimista tämä aina on.

Valo
Juurakkovehka pitää monen muun kasvin lailla epäsuorasta auringovalosta. Suora paahde voi vahingoittaa sen kauniita ja persoonallisia lehtiä.

Lämpötila
Juurakkovehka viihtyy tavallisen suomalaisen kodin lämpötilassa. Kesällä se voi tuottaa uuden lehden viikottain, ja uudet lehdet voivat olla jopa isompia kuin aiemmat. Talvella kasvi lepää. Alle 15 asteen lämpötilassa kasvi on hätää kärsimässä ja voi pudottaa lehtensä. Vältä vetoa ja lämpöpattereita.

Ruukun koko
Juurakkovehka pitää pienestä ruukusta. Vaihda isompaan keväällä, jos juuret eivät enää kunnolla mahdu nykyiseen ruukkuun.

Kasvualusta
Hyvin hengittävä ja vettä läpäisevä kukkamulta kelpaa juurakkovehkalle.

Kastelu
Anna pintamullan kuivahtaa, mutta pidä multa kuitenkin suhteellisen kosteana. Talvella kastelua tulee vähentää.

Kosteus
Kasvi pitää kosteudesta. Kosteuden lisäämiseen kuivissa suomalaiskodeissa on keinonsa. Höyrystin on yksi sellainen, ja kivillä ja vedellä täytetty alulautanen on toinen. Toisten kasvien läheisyys myös nostaa kosteusprosenttia siinä mikroilmastossa.

Lannoitus
Lannoita juurakkovehkaa puolikkaalla annoksella parin viikon välein loppukeväästä alkusyksyyn. Älä lannoita talvella.
Liiallinen määrä lannoitetta lisää suolojen määrää mullassa, mikä voi niin sanotusti polttaa lehtiä.

Kukkiminen
Kukinnot ovat mahdollisia kotioloissa ja muistuttavat viirivehkan kukintoja, mutta ne ovat varsin pieniä.

Siistiminen
Juurakkovehkaa ei sinänsä tarvitse siistiä, koska se on voimakas ja kaunis kasvi, mutta jos lehdissä alkaa näkyä keltaista, ruskeaa tai mustaa, on syytä leikata ne pois ripeästi, sillä ne voivat kertoa sienitaudista.

Lisääminen
Juurakkovehka voidaan jakaa juurikasvusta.

Myrkyllisyys
Juurakkovehka on liukenemattomien suolaoksalaattien vuoksi myrkyllinen, joten se kannattaa pitää kaukana lapsista ja muista lemmikeistä.

Jos sinulla on mitään kerrottavaa omasta juurakkovehkastasi tai kasvista yleisesti, kirjoita toki kommentti. 🙂

Samanlaista luettavaa:

4 kommenttia

Hyppää kommentti lomakkeelle

  • Jenna Qvickström on marraskuu 30, 2018 at 07:24
  • Vastaa

  Hei.
  Osaatko kertoa mistä johtuu että seepra alokasiani lehtien kärjistä valuu vettä?
  Multa ei tunnu kovinkaan kostealta. Olen altakastellut sitä.

 1. Moi!

  Kyseessä on mitä ilmeisimmin transpiraatio, joka on luonnollinen osa kasvien elämää. Tietyt huonekasvit, kuten alokasiat ja peikot, ovat tunnettuja tuosta. Minun vehkani ”itkee” aika ajoin. Toki kastelun kanssa pitää aina olla tarkkana kaikkien kasvien kanssa, eikä kuiva kasvi haihduta nestettä, mutta noin yleisesti ilmiö on terve. 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=hJ5pgA-Ppa8

  https://www.iconwater.com.au/~/media/images/transpiration.jpg

  • Kaisa on tammikuu 15, 2019 at 17:39
  • Vastaa

  Hei!
  Omassa juurakkovehkassani on jäljellä enää yksi lehti. Ostin kasvin kerran kokeilumielessä, mutta vaikka olen kastellut sitä tasaisesti jokainen lehti on kuollut yksitellen ja todella yhtäkkisesti. Kasvin lehti on ollut täysin nuupallaan ja sen pintaan on syntynyt tummia läikkiä. Aluksi kasvi oli minulla ilta-auringon puolella, joten en tiedä, saiko se liian vähän valoa vai kastelinko kuitenkin liikaa? Toiseksi viimeinen lehti teki saman kuin edellisetkin kuolleet, eli lomalta paluun jälkeen oli nuupahtanut ja läikikäs. Toisaalta veikkaan, että tässä tapauksessa saattoi johtua kuivuudesta ennemmin kuin liikakastelusta. Nyt olen siirtänyt jäljellä olevan ainoan lehden aamu-aurinkoon ja muutaman muun kasvin oheen kasvivalon alle. Juurakkovehkani ei ole kasvattanut koskaan uusia lehtiä. Mitä luulet, mistä johtuu, että kasvi ei menesty? Ja onko tällä yhdellä jäljellä olevalla lehdellä enää toivoa?

  1. Onpa harmillinen tilanne. 🙁

   Kuumuus voi tosiaan aiheuttaa tummia läiskiä. Juurakkovehkan kohdalla liikakastelun huomaa helposti, sillä siitä aiheutuu ruosteenvärisiä tai sinapinkeltaisia läiskiä, joissa läiskän ulkoreuna voi olla tummempi. Pienestä liikakastelusta alokasia ei vielä nosta käsiään pystyyn, mutta kuivuudelle se on melko herkkä, ja kun lehti kerran nuupahtaa, se ei välttämättä enää virkoa. Suhteellisen varma merkki menetetystä lehdestä on varren selvä taipuminen. Jossakin kohtaa vartta, yleensä aika lähellä kasvualustaa, voi näkyä selvä notkelma. Silloin on lähtölaskenta sen lehden osalta alkanut.

   Tuo on kyllä erikoista, ettei juurakkovehka ole kasvattanut lainkaan uusia lehtiä – jos siis ostit sen keväällä tai kesällä. Tämä Suomen kuiva, kylmä ja pimeä talvi on aikamoinen haaste trooppisille kasveille ja meille niitä kasvattaville. Harvempi kasvi kasvattaa silloin uutta, vaikka niitäkin on.

   Vaihdoitko kasvualustan siihen sen ostaessasi? Näyttivätkö juuret aivan terveen vaaleilta?

Vastaa

Your email address will not be published.