Juurakkovehka

Juurakkovehka

Juurakkovehka eli alokasia tunnetaan kasvimaailmassa nimellä Alocasia x amazonica — tai siis kuvassa oleva juurakkovehka on amazonica, mutta juurakkovehkoja on toki monenlaisia. Niiden kaikkien hoito-ohjeet ovat samantapaisia ja kuitenkin vaihtelevat suuresti: joidenkin mielestä juurakkovehka on lähes mahdoton kasvi, joka vaatii magiaa menestyäkseen, kun taas jotkut pitävät sitä todella helppona. Vajaan vuoden kokemuksella lukeudun onnekkaisiin jälkimmäisiin. 🙂

Kotonani juurakkovehka on kaiuttimen – Snell Type E/III – päällä itäikkunalla. Näin kesäisin se saa runsaasti aamuaurinkoa, mutta tämän mahtavan toukokuun aikana olen pitänyt sälekaihtimia raollaan, jotta liiallinen auringonvalo ei polttaisi uusia lehtiä – joita vaikuttaisikin ilmaantuvan viikottain, kuten monet muut ovatkin tästä kasvista raportoineet. Vaikka kasvi on vahvalehtinen, lapset ovat aina lapsia. Kokeilemista ja oppimista tämä aina on.

Valo
Juurakkovehka pitää monen muun kasvin lailla epäsuorasta auringovalosta. Suora paahde voi vahingoittaa sen kauniita ja persoonallisia lehtiä.

Lämpötila
Juurakkovehka viihtyy tavallisen suomalaisen kodin lämpötilassa. Kesällä se voi tuottaa uuden lehden viikottain, ja uudet lehdet voivat olla jopa isompia kuin aiemmat. Talvella kasvi lepää. Alle 15 asteen lämpötilassa kasvi on hätää kärsimässä ja voi pudottaa lehtensä. Vältä vetoa ja lämpöpattereita.

Ruukun koko
Juurakkovehka pitää pienestä ruukusta. Vaihda isompaan keväällä, jos juuret eivät enää kunnolla mahdu nykyiseen ruukkuun.

Kasvualusta
Hyvin hengittävä ja vettä läpäisevä kasvualusta kelpaa juurakkovehkalle.

Kastelu
Anna pinnan kuivahtaa, mutta pidä kasvualusta kuitenkin suhteellisen kosteana. Talvella kastelua tulee vähentää.

Kosteus
Kasvi pitää kosteudesta. Kosteuden lisäämiseen kuivissa suomalaiskodeissa on keinonsa. Höyrystin on yksi sellainen, ja kivillä ja vedellä täytetty alulautanen on toinen. Toisten kasvien läheisyys myös nostaa kosteusprosenttia siinä mikroilmastossa.

Lannoitus
Lannoita juurakkovehkaa puolikkaalla annoksella parin viikon välein loppukeväästä alkusyksyyn. Älä lannoita talvella.
Liiallinen määrä lannoitetta lisää suolojen määrää mullassa, mikä voi niin sanotusti polttaa lehtiä.

Kukkiminen
Kukinnot ovat mahdollisia kotioloissa ja muistuttavat viirivehkan kukintoja, mutta ne ovat varsin pieniä.

Siistiminen
Juurakkovehkaa ei sinänsä tarvitse siistiä, koska se on voimakas ja kaunis kasvi, mutta jos lehdissä alkaa näkyä keltaista, ruskeaa tai mustaa, on syytä leikata ne pois ripeästi, sillä ne voivat kertoa sienitaudista.

Lisääminen
Juurakkovehka voidaan jakaa juurikasvusta.

Myrkyllisyys
Juurakkovehka on liukenemattomien suolaoksalaattien vuoksi myrkyllinen, joten se kannattaa pitää kaukana lapsista ja muista lemmikeistä.

Jos sinulla on mitään kerrottavaa omasta juurakkovehkastasi tai kasvista yleisesti, kirjoita toki kommentti. 🙂

15 kommenttia

Hyppää kommentti lomakkeelle

  • Jenna Qvickström on 30 marraskuun, 2018 at 07:24
  • Vastaa

  Hei.
  Osaatko kertoa mistä johtuu että seepra alokasiani lehtien kärjistä valuu vettä?
  Multa ei tunnu kovinkaan kostealta. Olen altakastellut sitä.

 1. Moi!

  Kyseessä on mitä ilmeisimmin transpiraatio, joka on luonnollinen osa kasvien elämää. Tietyt huonekasvit, kuten alokasiat ja peikot, ovat tunnettuja tuosta. Minun vehkani ”itkee” aika ajoin. Toki kastelun kanssa pitää aina olla tarkkana kaikkien kasvien kanssa, eikä kuiva kasvi haihduta nestettä, mutta noin yleisesti ilmiö on terve. 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=hJ5pgA-Ppa8

  https://www.iconwater.com.au/~/media/images/transpiration.jpg

  • Kaisa on 15 tammikuun, 2019 at 17:39
  • Vastaa

  Hei!
  Omassa juurakkovehkassani on jäljellä enää yksi lehti. Ostin kasvin kerran kokeilumielessä, mutta vaikka olen kastellut sitä tasaisesti jokainen lehti on kuollut yksitellen ja todella yhtäkkisesti. Kasvin lehti on ollut täysin nuupallaan ja sen pintaan on syntynyt tummia läikkiä. Aluksi kasvi oli minulla ilta-auringon puolella, joten en tiedä, saiko se liian vähän valoa vai kastelinko kuitenkin liikaa? Toiseksi viimeinen lehti teki saman kuin edellisetkin kuolleet, eli lomalta paluun jälkeen oli nuupahtanut ja läikikäs. Toisaalta veikkaan, että tässä tapauksessa saattoi johtua kuivuudesta ennemmin kuin liikakastelusta. Nyt olen siirtänyt jäljellä olevan ainoan lehden aamu-aurinkoon ja muutaman muun kasvin oheen kasvivalon alle. Juurakkovehkani ei ole kasvattanut koskaan uusia lehtiä. Mitä luulet, mistä johtuu, että kasvi ei menesty? Ja onko tällä yhdellä jäljellä olevalla lehdellä enää toivoa?

  1. Onpa harmillinen tilanne. 🙁

   Kuumuus voi tosiaan aiheuttaa tummia läiskiä. Juurakkovehkan kohdalla liikakastelun huomaa helposti, sillä siitä aiheutuu ruosteenvärisiä tai sinapinkeltaisia läiskiä, joissa läiskän ulkoreuna voi olla tummempi. Pienestä liikakastelusta alokasia ei vielä nosta käsiään pystyyn, mutta kuivuudelle se on melko herkkä, ja kun lehti kerran nuupahtaa, se ei välttämättä enää virkoa. Suhteellisen varma merkki menetetystä lehdestä on varren selvä taipuminen. Jossakin kohtaa vartta, yleensä aika lähellä kasvualustaa, voi näkyä selvä notkelma. Silloin on lähtölaskenta sen lehden osalta alkanut.

   Tuo on kyllä erikoista, ettei juurakkovehka ole kasvattanut lainkaan uusia lehtiä – jos siis ostit sen keväällä tai kesällä. Tämä Suomen kuiva, kylmä ja pimeä talvi on aikamoinen haaste trooppisille kasveille ja meille niitä kasvattaville. Harvempi kasvi kasvattaa silloin uutta, vaikka niitäkin on.

   Vaihdoitko kasvualustan siihen sen ostaessasi? Näyttivätkö juuret aivan terveen vaaleilta?

  • Kaisa on 18 tammikuun, 2019 at 11:16
  • Vastaa

  Sitten syynä voisi selkeämmin olla kuivuus, ei liikakastelu. Olen tosiaan ostanut kasvin syksyllä ja istuttanut omaan ruukkuun, jossa reiät pohjissa. Siirsin kasvin hiljattain uuteen ruukkuun ja vaihdoin mullat uusiin. En ehkä tarkastellut juuria tarpeeksi hyvin, mutta kovin valtavat ne eivät olleet (odotin, että kasvi olisi juurtunut paremmin) eivätkä ehkä äärettömän vaaleatkaan. Vanha multa itsessään oli myös hyvin kuivaa. Toivottavasti uusi kuohkea multa virkistäisi kasvia.

  1. Kasvualustan vaihtaminen on aina stressitilanne kasveille. Siksi sitä operaatiota suositellaan tehtäväksi keväällä ja kesällä, jolloin kasvit ovat voimissaan. Nyt suurin osa kasveista lepää, mutta muutamien viikkojen kuluttua huomaat paremmin vehkasi uuden kasvualustan vaikutukset.

   Juurakkovehka kasvattaa juuriaan melko hitaanlaisesti, joten sinänsä kuvailemasi tilanne kuulostaa ihan tavalliselta. Ylipäätään suuret ruukut vaikuttavat niin, että kasvi voi alkaa keskittyä enemmän juurten kuin kasvualustan päällisen osan kasvattamiseen. Liian ahdas ei ruukku tietenkään voi olla, jotta juuret eli kasvin sydän saa tilaa kasvaa, mutta monille kasveille, kuten juurakkovehkalle pienempi ruukku on hyvästä.

   Omassani uusin lehti on ollut samankokoinen parisen kuukautta. Odotan innolla, miten se alkaa kasvaa valon määrän lisääntyessä helmi-maaliskuussa.

   Toivottavasti juurakkovehkasi virkistyy kevään mittaan. 🙂

    • Kaisa on 18 tammikuun, 2019 at 16:04
    • Vastaa

    Kiitos paljon vastauksistasi! Täytyy seurailla tilannetta ja toivoa, että juurakkovehka virkistyy. 🙂

  • Viidakko on 25 marraskuun, 2019 at 11:54
  • Vastaa

  Hankin oman seepra-alokasiani alkukeväällä, nyt ollaan jo melkein joulukuussa joten yhteistä eloa on takana ihan hyvin. Melko pian kotiutumisen jälkeen siitä kuoli kaksi lehteä, ehdin jo pelästyä kunnes se kasvattikin kaksi lehteä tilalle. Kesällä kasvi voi hyvin ja piristyi selvästi siitä mikä oli kaupassa ollut. Nyt loppukesästä se tapatti taas kaksi lehteään parin viikon välillä. Talvea kohti mentäessä lämpötila tässä kotona on kovin alhainen, 16-18 astetta riippuen vähän mistä mittaa, alokasia on kuitenkin hyllyllä kaukana vedosta ja tuntunut viihtyvän paikallaan. Nyt jättikasvini tilanne vähän huolettaa, kun tuntuu että kaikki vanhat lehdet nuokkuvat enemmän tai vähemmän. Se on tehnyt yhden pienen lehden tässä syksyllä, se ei onneksi nuoku. Kaikenkaikkiaan lehtiä onkin vain neljä, leikkasin juuri yhden pois kun alkoi nuokkua ja kellastua pelottavasti. Mietin tässä vähän tuskaisena että pitäisikö sille keksiä joku hoitopaikka talven ajaksi. Kotonani kasvit menestyvät muuten aivan uskomattoman hyvin enkä ole ikinä saanut kasveja pysymään näin hyvin hengissä, niin vähän pelottaa sen sijoitus muualle. Tuo lämpötilan vaikutus vain mietityttää, että onko se syynä tälle lisääntyvälle nuokkumiselle. Myös kellastunut lehti on minulle mysteeri. Kokeneempien alokasianomistajien vinkit tervetulleita 🙂

  1. Moi! Lämpötila teoriassa voisi olla yksi syy, mutta luultavasti tuo 16 astetta riittää. Kaikki kasvit ovat herkkiä muutoksille, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Juurakkovehka kuuluu siihen herkempään joukkoon, joten kasvin kantaminen kaupasta tai muualta kotiin on jo itsessään stressaava tilanne. Siinä muuttuu lyhyessä ajassa monta eri tekijää. Useimmiten kasvit tietenkin kestävät moisen, mutta joskus ne reagoivat tavalla tai toisella.

   Juurakkovehkalla lehtien nuokkuminen on merkki jostakin, johon olisi syytä puuttua. Vaikka liikakastelu on yleisin keino tappaa kasvit, voisiko tässä tapauksessa olla kyse päinvastaisesta eli kuivuudesta? Sille juurakkovehka on varsin herkkä. Liikakastelun merkkinä lehdessä on keltaisen lisäksi yleensä ruskeaa, eikä koko lehti vaihda väriään heti. Kuivuus leviää nopeammin koko lehteen keltaisuutena (joka siis tarkoittaa ettei lehti enää elä).

   Toivottavasti tämä tilanne ja vehka selviävät. 🙂

    • Viidakko on 4 helmikuun, 2020 at 00:23
    • Vastaa

    Kuivuus voisi kyllä olla syy, olen nimittäin kastellut tätä kasvia aika varoen kun tapaan muuten sortua liikakasteluun. Lehtiä on jäljellä enää kaksi, mutta ne ovat nyt aika tyytyväisen oloisia, joten luotan niiden sinnikkyyteen. Pidän kastelua nyt enemmän silmällä ja palaan taas asiaan parin kuukauden päästä 🙂

    1. Kyllä siinä hyvin käy. Mielelläni näkisin kuvan sitten kun kevät koittaa. 🙂

  • ANNA-LIISA on 7 toukokuun, 2021 at 09:23
  • Vastaa

  Tilasin juurakkovehkani verkkomyynnistä syystalvella -20 ja tuli hyvinvoiva kasvi postissa muiden kanssa. Kasvi teki monta lehteä lisää, mutta sitten alkoi pikkuhiljaa lehdet kellastumaan ja kaikki yksitellen kuolivat. Jätin kuitenkin kasvin rauhaan ja entiselle paikalleen muiden kasvien seuraan. Kastelinkin sitä hiukan toivoen, että jotain tapahtuisi. Ja tapahtuihan se. Kasvi työntää uutta vartta tai lehteä näkyviin. Tämä vain tiedoksi, että toivoa eli kasvia ei saa heittää heti menemään, vaan kannattaa odottaa uutta alkua. Kasvun ihmettä on mukava seurata.

  1. Moi! Tuo on inspiroiva tarina sekä kasvin että sen kasvattajan sitkeydestä. Hyvää kasvukevättä! 🙂

  • Jussi on 29 syyskuun, 2021 at 11:09
  • Vastaa

  Juurakkovehka on liukenemattomien suolaoksalaattien vuoksi myrkyllinen, joten se kannattaa pitää kaukana lapsista *ja muista lemmikeistä*. 🙂

  1. Joku sentään huomasi. 😀
   Hyviä kasvatuksia!

Vastaa

Your email address will not be published.