Kasviterraario

David Latimer

Kasvien kasvattaminen terraarioissa on ollut muotia ainakin tämän vuosikymmenen, ja suosio kasvaa. Terraarioiden mielenkiintoinen ominaisuus on se, että ne ovat kutakuinkin itsenäisiä mikroilmastoja, joita voi vain ihailla. Kastelua ei välttämättä tarvita, sillä suljetussa tilassa vesi kiertää juurten, lehtien ja seinien kautta takaisin multaan loputtomasti. Avonaisessa terraariossa kastelu on tarpeen silloin tällöin eli muutaman kerran vuodessa.

Terminologia vähän vaihtelee. Akvaario on lasitankki, jossa kalat uivat. Tämä lienee ainoa termi, josta vallitsee selvä yksimielisyys. Terraario on akvaarion kaltainen lasitankki, jossa esimerkiksi matelijat asustelevat. Vivaario viittaa elämiseen, ja usein sillä tarkoitetaan terraariota. Paludaario on sama kuin vivaario, mutta siinä on mukana myös vettä. Täten mielikuvituksellinen matelijaterraario voi olla paludaario, ja terraario voi olla vain kasvien koti. Näitä termejä käytetään päällekkäin.

David Latimer on ehkä kuuluisin kasvin suljetussa tilassa kasvattanut. Hän istutti rautalangoilla ja kärsivällisyydella juorun suureen lasipulloon pääsiäissunnuntaina vuonna 1960. Viimeksi hän kasteli juorua vuonna 1972. Kuten kuvasta näkyy, juoru voi hyvin.

Vastaa

Your email address will not be published.