Puistokultapalmu

Puistokultapalmu eli Dypsis lutescens tunnetaan myös nimellä kultapalmu, ja se on kotoisin Madagascarilta. Englanniksi tällä rakkaalla lapsella onkin monta nimeä epäloogisuuteen asti, mutta tuolla kasvitieteellisellä nimellä ja sen varhaisemmalla versiolla, Chrysalidocarpus lutescens, löytää hoito-ohjeita ja muuta tietoa.

Kuvan yksilö molempine ruukkuinen on kotoisin Ikean poistonurkkaukuksesta, josta puolisoni sen tarkoilla silmillään löysi. Palmu makaa noin parin metrin päässä itäikkunasta, mutta se ei ole janoisuutta estänyt. Tosin sillä on kokoakin.

Palmut noin yleisesti ovat suosittuja huone- ja sisätilakasveja, koska osa niistä kasvaa varsin kookkaiksi, ja ulkonäkönsä kautta ne muistuttavat välittömästi tropiikista. Palmuja on pilvin pimein, ja monet niistä ovat suhteellisen helppohoitoisia.

Kultapalmun kauneus on tuottanut sille Royal Horticultural Societyn arvostetun ja huonekasveille harvinaisen Award of Garden Merit -palkinnon.

Valo
Kirkas tai puolikirkas valo ilman pitkäkestoista paahdetta sopii kultapalmulle.

Lämpötila
Kultapalmu viihtyy hyvin suomalaisessa kodissa. Trooppisena kasvina se ei tietenkään kestä kylmää.

Ruukun koko
Kultapalmu viihtyy suhteellisen pienessä ruukussa, ja koska se kasvaa hitaanlaisesti, sitä ei tarvitse istuttaa uuteen ruukkuun joka kevät.

Kasvualusta
Läpäisevä multa sopii kultapalmulle.

Kastelu
Kultapalmua suositellaan altakasteluruukkuun. Multa saa kevyesti kuivahtaa mutta ei koskaan pitkäksi aikaa. Liikakastelu on pidemmän päälle yhtä kohtalokkaan vaarallista kuin muillakin kasveilla. Lyhytaikaisempi liikakastelu voi ruskistaa lehdenkärkiä. Kastelun tulisi olla säännöllistä. Kasvukaudella palmua janottaa enemmän kuin talvella.

Kosteus
Joidenkin mukaan korkea ilmankosteus on kasville tärkeää, kun taas toisten mukaan sillä ei ole merkitystä. Kuivan ilman sanotaan ruskistavan lehdenkärkiä, mutta liikakastelu voi tehdä samaa.

Lannoitus
Suositukset vaihtelevat kovin, mutta ainakin siitä vaikuttaisi vallitsevan yksimielisyys, että talvella kultapalmua ei lannoiteta.

Kukkiminen
Kultapalmun kukkiminen sisätiloissa lienee melko harvinaista ainakin nuoremmilla yksilöillä. Vanhemmiten se voi kukkia sisälläkin.

Siistiminen
Koska kultapalmu voi sisätiloissa kasvaa liki parimetriseksi, on sille ainakin oltava riittävästi tilaa, joten kasvin typistäminen ei olisi ensimmäisten vaihtoehtojen joukossa. Ohuet lehdenkärjet voivat reagoida nopeasti liialliseen tai epäsäännölliseen kasteluun, jolloin näitä ruskeita eli kuolleita kärkiä on kasvin ulkonäönkin vuoksi hyvä leikellä pois. Jotkut kaihtavat tätä toimenpidettä, sillä katkottu lehti ei raporttien mukaan enää kasva. Jos kokonainen varsi on kuivunut pystyyn, sen voi leikata tyvestä irti.

Lisääminen
Kultapalmua voi lisätä jakamalla. Koska kultapalmu on varsin edullinen kasvi — yksi kasvi tarkoittaa oikeasti montaa kasvia, sillä jokainen varsi on oma kasvinsa — jota myydään lähes kaikkialla, lienee helpompaa ostaa uusi.

Myrkyllisyys
Kultapalmu ei ole myrkyllinen.

Vastaa

Your email address will not be published.