Silkkimaija

Silkkimaija eli Calathea orbifolia on kotoisin Boliviasta ja joidenkin lähteiden mukaan Brasiliasta, mutta luultavasti Brasilia liittyy enemmänkin muihin saman perheen kasveihin.

Silkkimaija kuuluu Calathea-perheeseen, joka puolestaan kuuluu Maranta-heimoon. Maijoja on useita kymmeniä erilaisia. Valitettavasti maranta-heimon monet eri kasvit menevät joskus iloisesti sekaisin. Matit ja maijat ovat kuitenkin eri perheen jäseniä vaikka sukulaisia ovatkin.

Silkkimaija kasvaa melko suurikokoiseksi, mikä on hyvä huomioida sopivaa paikka kodissa sille mietittäessä. Silkkimaija on maijoista suurimpia. Erityisen tärkeää on pohtia ilmankosteuden lisäämistä, koska silkkimaija on sen suhteen perin herkkä.

Kuvassa silkkimaija on vasemmalla peittäen tuosta kuvakulmasta kultaköynnöksen lähes kokonaan.

Valo
Silkkimaija pitää valosta, mutta kuten niin monet muutkin trooppiset kasvit, suoraa auringonvaloa se sietää vain jonkin verran. Epäsuora valo on siis silkkimaijallekin hyödyksi.

Lämpötila
Trooppisena kasvina silkkimaija pitää korkeasta lämpötilasta. Viileässä se ei viihdy.

Ruukun koko
Silkkimaija kasvaa melko nopeasti. Kuvan kasvi on moninkertaistanut kokonsa vajaassa vuodessa. Ruukun vaihtamiseen on hyvä varautua vuosittain.

Kasvualusta
Silkkimaija pitää tasaisesta kosteudesta, joten tavallinen kasvimulta kelpaa hyvin. Muiden kasvuolosuhteiden mukaan kasvualusta voi olla läpäisevää tai vettä pitävää.

Kastelu
Tasainen kosteus on tärkeää silkkimaijalle. Silkkimaijankin voi hukuttaa, kuten muutkin kasvit, mutta kuivuuteen se reagoi melko nopeasti riiputtamalla lehtiään.

Kosteus
Kosteuden osalta silkkimaija on erittäin herkkä. Jos huoneilma on maijan mielestä liian kuivaa, se alkaa ruskistaa lehtiensä reunoja. Tämä voi tapahtua melko nopeastikin. Silkkimaija on yksi parhaita motivaattoreita panostamaan huoneilman kosteuden runsaaseen lisäämiseen.

Lannoitus
Silkkimaijaa voi lannoittaa kuten monia muitakin kasveja eli kasvukaudella kerran tai pari kuukaudessa ja talvella harvemmin. Lannoitukseen kannattaa kiinnittää huomiota, jos kasvualusta on kovin läpäisevää.

Kukkiminen
Silkkimaija voi kukkia, mutta se on erittäin harvinaista, ja kukat ovat muuhun kasviin verrattuna vaatimattomia.

Siistiminen
Koska mitä todennäköisimmin silkkimaija jossakin vaiheessa osoittaa mieltään liian kuivasta ilmasta, se ruskistaa lehtiensä reunoja. Ruskistuminen on pysyvää, joten nämä kuolleet osat voi varovaisesti lehtien terveitä osia vahingoittamatta leikata pois.

Lisääminen
Silkkimaijaa voi lisätä juurista. Se on oma urakkansa, mutta innostuneiden käsissä se onnistuu.

Myrkyllisyys
Useampien lähteiden mukaan silkkimaija on lapsille ja muille kotieläimille myrkytön.

Processed with VSCO with hb1 preset

Vastaa

Your email address will not be published.