Tillandsiat eli ilmakasvit ovat mielenkiintoisia. Niiden suosio on ihan viimeisenä parina vuonna kasvanut merkittävästi. Vielä muutama vuosi sitten niitä sai Suomesta vain kissojen ja koirien kanssa etsimällä, mutta nyt ne ovat jokaisen ulottuvilla. Kuvan kaksi eleganttia ilmakasvia ovat nimeltään Tillandsia juncea. Tillandsioita kutsutaan suomeksi myös nimellä eliaksenkukat, ja ne kuuluvat ananaskasvien heimoon.
Ilmakasvit poikkeavat monista muista kasveista siinä, että ne eivät käytä juuriaan vaan lehtiään kosteuden kaappaamiseksi. Ilmakasveja ei siis istuteta multaan ja kastella, mutta ne pitävät sumuttamisesta sekä kylvyistä. Luonnossa ne ovat päällyskasveja eli epifyyttejä, jotka kasvavat muiden kasvien tai puiden päällä tai niihin kiinnittyneinä näitä kuitenkaan vahingoittamatta.
Tillandsia sanana viittaa suomalaiseen lääkäriin ja kasvitietelijään Elias Tillandziin (1640-1693), joka perusti Suomen ensimmäisen kasvitieteellisen puutarhan Turkuun. Carl von Linné, yksi historian suurmiehistä, nimesi ilmakasvit Tillandzin mukaan.
Nimi Tillands juontuu merihädästä, jossa hän oli laivamatkalla Turusta Tukholmaan vähällä menettää henkensä. Hän lupasi, jos pelastuisi, ryhtyä seuraamaan Jeesusta, ja piti lupauksena. Paluumatkan hän teki maitse Haaparannan kautta ja otti nimekseen Til-Landz, ’maitse’.
Linné (1707-1778) nimesi hänen mukaansa kasvisuvun Tillandsia. Linnén nimeämä kasvisuku vieroksuu vettä.
Valo
Kuten monet kasvit, ilmakasvit pitävät epäsuorasta valosta. Koska ilmakasveja on monenlaisia, tarkempi valon määrä on lajikekohtaista. Harmaammat lajikkeet kestävät enemmän aurinkoa.
Lämpötila
Suomalaisen kodin tavallinen lämpötila riittää ilmakasveille. Pakkasta ne eivät kestä.
Ruukun koko
Tässä vain mielikuvitus on rajana. 🙂
Kasvualusta
Samoin tässä voit vapaasti käyttää mielikuvitustasi. 🙂
Kastelu
Koska ilmakasvit imevät kosteuden ilmasta, on tärkeää että sitä kosteutta ilmassa on. Höyrystimet ovat hyväksi avuksi tässä varsinkin talvella, jolloin kodeissamme on varsin kuivaa. Kasvukaudella eli loppukeväästä alkusyksyyn ilmakasville annetaan kylpy kerran viikossa ja talvella kerran kuukaudessa. Tästäkin on vähän erilaisia näkemyksiä, mikä voi osaltaan johtua ilmakasvilajikkeiden suuresta määrästä, mutta joidenkin mukaan kymmenen minuutin pulahdus riittää, kun taas toiset puhuvat tunneista. Kylvyn jälkeen ylimääräinen vesi ravistellaan pois.
Kosteus
Ilmankosteus on elintärkeää ilmakasveille. Lisää sitä esimerkiksi höyrystimillä, muiden kasvien läheisyydellä tai säännöllisellä suihkuttelulla.
Lannoitus
Koska ilmakasvit eivät saa ravinteita mullasta, kuten monet muut kasvit, niille pitää kotioloissa tarjota ruokaa suihkutteluveden kautta. Jälleen kerran suositukset vaihtelevat, mutta jotkut käyttävät lannoitteen ohjeesta puolikasta määrää kerran kuukaudessa.
Kukkiminen
Ilmakasvit kukkivat kerran elinkaarensa aikana.
Siistiminen
Ilmakasveja voi siistiä leikkelysaksilla.
Lisääminen
Kukkimisen yhteydessä ilmakasvi tuottaa jälkeläisiä. Nämä voidaan irrottaa emokasvista. Synnyttäminen on emokasville kohtalokasta, joskin siinä kestää viikkoja tai kuukausia, joten elinkaaren jatkuminen turvataan istuttamalla jälkeläiset.
Myrkyllisyys
Ilmakasvit eivät ole myrkyllisiä.
Viimeisimmät kommentit