Kiiltojukka eli Yucca Gigantea (myös mm. Yucca Elephantipes ja Yucca Guatemalensis) kasvaa luonnonvaraisena Keski-Amerikassa. Se kuuluu parsakasvien heimoon. Jukka-perheeseen kuuluu useita kymmeniä eri kasveja. Luonnossa kasvi voi venyä yli kymmenenmetriseksi, mutta kotioloissa puolitoista metriä on jo mukavan iso kiiltojukka.
Kiiltojukkaa kutsutaan sekä englanniksi että suomeksi ja varmaankin moneksi muuksikin kieleksi usein erheellisesti palmuksi. Jukkapalmu lienee nimi, jonka monet ovat kuulleet. Ulkonäkönsä puolesta kiiltojukka voi muistuttaa muutamia traakkeja. Paljaalla silmällä täydellisen varmaan tunnistamiseen ei aina kykene, mutta kun kiiltojukan lehtien reunoja kokeilee kädellä, niissä tuntuu pieni sahalaita. Traakeissa tätä sahalaitaa ei ole.
Kiiltojukka on mehikasvi, jonka lähisukulaisia ovat agaavet, joista uutetaan tequilaa.
Kuten monet huonekasvit, kiiltojukka voi kukkia kotona, mutta se on harvinaista. Kaunis kukinto on El Salvadorin kansalliskukka, ja kuulemma se maistuu hyvältä esimerkiksi munakkaassa (katso video). Jesuiittapappi Miguel del Barco, joka asui Sierra de la Gigantassa, Meksikossa vuosien 1738 ja 1768 välillä, kirjoitti tarkat muistiinpanot agaavekasvien ruokakulttuurista.
Valo
Kiiltojukka tykkää auringosta. Liiallisesta paahteesta sekin voi kärsiä, mutta se sietää valoa monia muita huonekasveja paremmin. Varjossa sen varsi saattaa venähtää ja lehdet jäädä tavallista vaaleammiksi.
Lämpötila
Kiiltojukka kestää lepokaudella tavallista alhaisempia lämpötiloja. Suomalainen koti kelpaa kiiltojukalle lämpötilansa puolesta.
Ruukun koko
Kiiltojukka kasvaa hitaanlaisesti, eikä sitä tarvitse istuttaa isompaan ruukkuun joka kevät. Juurien kokoa tarkkailemalla isompaan ruukkuun siirtämisen ajankohta selviää parhaiten.
Kasvualusta
Rentona ja helppona kasvina kiiltojukka menestyy monissa eri kasvualustoissa. Alustan on hyvä läpäistä vettä.
Kastelu
Kiiltojukan tulee antaa kuivahtaa kasteluiden välillä. Talvikaudella kastelua vähennetään selvästi.
Kosteus
Kiiltojukka on myös kosteusvaatimustensa osalta helppo kasvi, sillä se ei vaadi erityistä lisäkosteutusta.
Lannoitus
Kiiltojukkaa voi lannoittaa kasvukaudella. Talvella lannoitus jätetään väliin.
Kukkiminen
Kiiltojukka voi sisätiloissa kukkia, mutta se on varsin harvinaista. Upeita kukintoja käytetään ruoanlaitossa.
Siistiminen
Kiiltojukan, kuten monien kasvien, alemmat lehdet voivat kuihtua ajan mittaan. Ne leikataan pois.
Lisääminen
Kiiltojukkaa voi lisätä monin tavoin. Jakaminen lienee yleisin ja helpoin tapa. Jakaminen kannattaa tehdä kasvin vanhemmista osista. Juurtuminen voi kestää useita kuukausia.
Myrkyllisyys
Kiiltojukan saponiinit ovat myrkyllisiä, joten kasvin hankkimista lapsi- tai eläinkotiin kannattaa harkita tarkasti.
Viimeisimmät kommentit