Kirjojuoru

Kirjojuoru eli Tradescantia zebrina on suosittu ja näyttävä kasvi, joka hurmaa väreillään ja kasvuvauhdillaan. Kuvan kasvi on ottanut huimia loikkia kasvussa sen jälkeen, kun sain muutaman pistokkaan tädiltäni pari kolme kuukautta sitten. Annoin niiden ensin kasvattaa juuriaan vedessä noin kuukauden verran.

Juorujen perhe on laaja. Osa juoruista, kuten kuvan kirjojuoru, kasvaa riippukasvina, kun taas osa kasvaa pystysuoraan. Juoruja pidetään rikkakasveina, jotka luonnossa valtaavat elintilan helposti itselleen. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa juoru on yksi kahdestatoista rikkakasvista, joita vastaan on julistettu sota.

Englanniksi juoruja kutsutaan myös nimellä The Wandering Jew eli vaeltava juutalainen. Tarina vaeltavasta juutalaisesta on peräisin viimeistään 1200-luvulta, jolloin se on mainittu kirjallisuudessa. Tarinan mukaan eräs juutalainen pilkkasi Jeesusta, kun tämä marssi ristiinnaulittavaksi. Siksi hänet kirottiin kävelemään maan päällä Jeesuksen toiseen tulemiseen asti. Yhteys juoruun on siinä, että juoru kasvaa niin nopeasti ja kaikkialla, missä on riittävän lämmintä.

Valo
Kirkas tai puolikirkas valo sopii kirjojuorulle, kuten monille muillekin juoruille.

Lämpötila
Subtrooppisena kasvina juoru menestyy suomalaisessa kodissa. Pakkanen voi olla nopeasti kohtalokasta juorulle.

Ruukun koko
Juoru kasvaa nopeasti, joten jos kasvia ei leikkele, ruukku kannattaa vaihtaa joka vuosi.

Kasvualusta
Läpäisevä multa sopii juorulle.

Kastelu
Juorut tunnetaan juoppoina. Kasvukaudella mullan kosteutta on hyvä seurata päivittäin, ainakin jos kasvi on valoisalla paikalla. Mullan pitää antaa kevyesti kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua.

Kosteus
Juoru pystyy säilömään vettä lehdissään, joten ilmankosteudesta ei tarvitse kantaa liiaksi vaivaa.

Lannoitus
Juoru tunnetaan erittäin nopeakasvuisena kasvina, joten sitä ei välttämättä tarvitse lannoittaa, mutta jos teet niin, yksi lannoitus kasvukauden alussa saattaa riittää. Jotkut suosittelevat lannoitusta kasvukaudella kahden viikon välein.

Kukkiminen
Kirjojuoru voi tuottaa pieniä kukkia keväällä tai kesällä, mutta se ei ilmeisesti ole kotioloissa kovin yleistä.

Siistiminen
Juoruja voi ja oikeastaan kannattaakin leikellä siistiksi, sillä se kasvaa valtavan nopeasti, ja vanhemmiten se saattaa vähän rähjäistyä.

Lisääminen
Kirjojuoru on helppo lisätä. Sen katkenneiden varsien sanotaan juurtuvan melkeinpä itsekseen. Voit siis leikata varsia ja laittaa ne suoraan multaan, mutta vedessä voit paremmin nähdä juurien kehittymisen.

Myrkyllisyys
Tieto on ristiriitaista. Joissakin lähteissä kirjojuorun sanotaan voivan aiheuttaa iho-oireita.

Vastaa

Your email address will not be published.